Αρνί κλέφτικο στη γάστρα

2016-02-04 13:35:22
εικόνα 957
  • Σερβίρεις : 12
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 30m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 240m
  • Έτοιμη σε : 270m
Παρακάτω θα βρεις μια από τις πιο παραδοσιακές και θρεπτικές συνταγές με αρνί που σου έχουμε παρουσιάσει το οποίο είναι κλέφτικο και το κάνουμε στη γάστρα. Το έφτιαχναν στο χωριό της γιαγιάς μου η οποία το είχε συμπεριλάβει στο τετράδιο των συνταγών της και είναι μια συνταγή αρκετά νόστιμη και θρεπτική. Η μαγειρική είναι σχετικά απλή καθώς παίρνουμε αρχικά το αρνί και το κόβουμε σε κομμάτια και το ίδιο ακριβώς κάνουμε και με το συκώτι. Τα βάζουμε όλα στην γάστρα μαζί με νερό, λεμόνι και λάδι και τα αφήνουμε στο φούρνο για τέσσερις ώρες μέχρι να ετοιμαστούν. Γίνονται μούρλια, συνοδεύονται με πατάτες και με κάποια από τις συνταγές με σαλάτες και είναι ένα εξαίσιο δείπνο για την οικογένεια σου καθώς και για κάποια δεξίωση με λίγους καλεσμένους.

Υλικά

  • μία στάμνα του νερού περιεκτικότητας 5 κιλών
  • 1 κιλό αρνί
  • 1 1/2 κιλό μοσχάρι
  • 1 κιλό κατσίκι
  • 1 κιλό συκωταριά από αρνί, κατσίκι και μοσχάρι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού καλό λάδι
  • 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό
  • 1 φλιτζάνι λεμόνι
  • ρίγανη
  • αλάτι, πιπέρι

Διαδικασία

Βήμα 1

Κόβουμε το κρέας μικρά - μικρά κομματάκια, καθώς και τα συκώτια.

Βήμα 2

Τα αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με ρίγανη, τα ανακατεύουμε όλα μαζί και ένα - ένα τα βάζουμε μέσα στη γάστρα.

Βήμα 3

Προσθέτουμε από το στόμιο 1 φλιτζάνι του τσαγιού νερό, 1 φλιτζ. λεμόνι, 1 φλιτζ. καλό λάδι, ανακινούμε τη γάστρα για να ανακατευτούν και την βάζουμε στο φούρνο.

Βήμα 4

Θέλει περίπου 4 ώρες για να ψηθεί.

  Σημείωση: Η ιστορία του κλέφτικου Το φαγητό αυτό το έφτιαχναν οι γυναίκες των κλεφτών στην επανάσταση του 1821 (από εδώ και το όνομα κλέφτικο), επειδή οι κλέφτες δεν μπορούσαν να κατέβουν εύκολα στα σπίτια τους από το βουνό για να πάρουν φαγητό. Σκέφτηκαν λοιπόν οι γυναίκες τους να μαγειρεύουν στη στάμνα, ώστε, όταν πήγαιναν στη βρύση με τις στάμνες για να τις γεμίσουν με νερό, να έχουν και μία με φαγητό. Αυτή την άφηναν σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος που το γνώριζαν και οι άντρες τους. Έτσι τροφοδοτούσαν τους κλέφτες, χωρίς να δημιουργείται κανένα πρόβλημα από τους Τούρκους.