Ρυζόπιτα Σερρών γλυκιά σιροπιαστή
2016-02-04 13:22:20
- Σερβίρεις : 12
- Χρόνος Προετοιμασίας : 60m
- Χρόνος Μαγειρέματος : 60m
- Έτοιμη σε : 120m
Υλικά
- 1 κιλό αλεύρι για φύλλα
- μισό κιλό ρύζι κοινό (σούπας)
- 1 κιλό λάδι περίπου
- 1 φακελάκι κανέλα
- 1 φλιτζάνα ζάχαρη
- 1 αυγό
- 2 κουταλιές της σούπας ξύδι
- 1 κουταλάκι του γλυκού κοφτό αλάτι
- Για το σιρόπι
- 3 ποτήρια νερό
- 2 ποτήρια ζάχαρη
- μισό λεμόνι (ο χυμός)
Διαδικασία
Βήμα 1
Βράζουμε το ρύζι κανονικά σε μπόλικο νερό (όπως τα μακαρόνια), το στραγγίζουμε στο τρυπητό και το αδειάζουμε σε πιατέλα.
Βήμα 2
Προσθέτουμε 1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη, την κανέλα και δύο φλιτζανάκια του καφέ λάδι.
Βήμα 3
Βάζουμε σε λεκάνη το αλεύρι (κρατάμε ένα φλιτζάνι του τσαγιού για το άνοιγμα των φύλλων), 1 φλιτζανάκι του καφέ λάδι, 1 αυγό, 2 κουταλιές ξύδι, το αλάτι και 1- 1 1/2 ποτήρι νερό περίπου. (Η ζύμη να γίνει πολύ σκληρή).
Βήμα 4
Ανοίγουμε φύλλα πίτας.
Βήμα 5
Λαδώνουμε ένα - ένα φύλλο με πινέλο και σκορπάμε το ρύζι στη μέση του φύλλου.
Βήμα 6
Διπλώνουμε τις δύο άκρες για να καλυφθεί το ρύζι και σουρώνουμε το φύλλο, ώστε να έχει φάρδος 8 πόντους περίπου.
Βήμα 7
Αλείφουμε το ταψί καλά με λάδι και τοποθετούμε τα φύλλα το ένα δίπλα στο άλλο.
Βήμα 8
Τα ψήνουμε μία ώρα περίπου στους 200 βαθμούς.
Βήμα 9
Κόβουμε κανονικά κομμάτια στο ταψί.
Βήμα 10
Ετοιμάζουμε το σιρόπι (μέτριο δέσιμο) και το ρίχνουμε βραστό πάνω στην κρύα πίτα.