Φακόρυζο με κύμινο

2016-02-04 13:48:59
εικόνα 1809
  • Σερβίρεις : 5
  • Χρόνος Προετοιμασίας : 10m
  • Χρόνος Μαγειρέματος : 50m
  • Έτοιμη σε : 60m
Μια σοφή ελληνική συνταγή για φακόρυζο με κύμινο που παλιά σερβιριζόταν με τις φακές της προηγούμενης μέρα αλλά με την πρόσθεση ρυζιού. Έτσι είχες ένα διαφορετικό πιάτο με λίγα επιπλέον υλικά το οποίο μπορούσες να φας είτε σαν γεύμα είτε σαν συνοδευτικό. Σήμερα τρώγεται ως κυρίως αφού χορταίνει περισσότερο από τις σκέτες φακές.

Υλικά

  • 300 γρ. φακές
  • 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1,5 κούπα ρύζι μπασμάτι ή καρολίνα
  • 1 κουτ. γλ. κύμινο
  • 6 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
  • Αλάτι -Πιπέρι
  • Ξύδι
  • 2-3 ντομάτες φρέσκιες τριμμένες ή μισή κούπα χυμό ντομάτας

Διαδικασία

Βήμα 1

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζεις νερό σε δυνατή φωτιά.

Βήμα 2

Βράζεις τις φακές για 15-20 λεπτά.

Βήμα 3

Τις σουρώνεις και ξαναβάζεις την κατσαρόλα στο μάτι.

Βήμα 4

Ρίχνεις το ελαιόλαδο και το κρεμμύδι.

Βήμα 5

Αφήνεις για 2-3 λεπτά και ρίχνεις το κύμινο.

Βήμα 6

Ανακατεύεις και ρίχνεις λίγο ξύδι.

Βήμα 7

Ανακατεύεις για 2 λεπτά και ρίχνεις τις φακές.

Βήμα 8

Προσθέτεις την ντομάτα.

Βήμα 9

Αλατοπιπερώνεις.

Βήμα 10

Προσθέτεις νερό και αφήνεις να βράσει για άλλα 20 λεπτά.

Βήμα 11

Εν τω μεταξύ σε ένα κατσαρολάκι ρίχνεις 3 ποτήρια νερό.

Βήμα 12

Ρίχνεις το ρύζι και βράζεις σε μέτρια φωτιά για περίπου 10 λεπτά.

Βήμα 13

Όταν γίνουν οι φακές και έχει σωθεί το νερό ρίχνεις μέσα στην κατσαρόλα το έτοιμο ρύζι.

Βήμα 14

Το φακόρυζο με κύμινο είναι έτοιμο!

  Συμβουλές
  • Όταν σερβίρεις μπορείς να γαρνίρεις με κολίανδρο.
  • Αν θες μπορείς να μην βάλεις ντομάτα καθόλου για να γίνει το φακόρυζο πιο ελαφρύ.
  • Προαιρετικά μπορείς να ρίξεις μαζί με την ντομάτα και λίγο μαϊντανό.